DE NR.1 RIJSCHOOL IN DEN HELDER

scooter prakTIJKEXAMEN
den helder

Bromfiets praktijkexamen

Hoe verloopt het praktijkexamen? Het praktijkexamen duurt ongeveer 45 minuten en vindt plaats bij het CBR in Den Helder.

Naar het CBR: We vertrekken samen vanaf de rijschool naar het CBR in Den Helder. Het praktijkexamen wordt afgenomen met de les-scooter waarop je hebt getraind. Tijdens de heenrit kunnen medeleerlingen meegaan die ook hun praktijkexamen gaan afleggen

Samen met je rijinstructeur: Voorafgaand aan het praktijkexamen word je door je eigen instructeur begeleid van het begin tot het einde. We begrijpen dat het praktijkexamen al spannend genoeg is, en dit zorgt ervoor dat je je tijdens het examen op je gemak voelt. We zorgen ervoor dat we ruim op tijd aanwezig zijn, zodat er tijd is voor eventuele vragen en om je wat extra gemoedsrust te geven.

Kennismaking: Bij aanvang van het praktijkexamen zal de examinator je ontmoeten, wat zowel binnen als buiten het CBR examengebouw kan plaatsvinden. De examinator zal zichzelf voorstellen, je identiteitsbewijs controleren op geldigheid en vervolgens uitleggen hoe het examen zal verlopen. Als alles in orde is, ontvang je een oortje waarmee je tijdens de rit de aanwijzingen van de examinator kunt horen en opvolgen. Bovendien zal de examinator proberen je gerust te stellen en eventuele vragen te beantwoorden.

Het praktijkexamen: Het praktijkexamen kan beginnen en duurt minimaal 25 minuten. Voorafgaand aan de praktijkrit krijg je nog enkele vragen over je scooter, waarna de examinator samen met jou de weg op gaat. De examinator volgt je op zijn eigen scooter.

Tijdens het examen beoordeelt de examinator of je veilig en zelfstandig kunt scooter rijden en of je rekening houdt met andere weggebruikers.

De examinator let onder andere op:

  • Je beheersing van de scooter.
  • Je algemene kijkgedrag en gebruik maken van de spiegels.
  • Voorrang verlenen en de verkeersregels toepassen.
  • Hoe je inhaalt of andere voertuigen passeert (fietsers etc.).
  • Je rijgedrag bij kruispunten en rotondes.
  • Je plaats op de weg op rechte stukken of bochten.
  • Fouten van jezelf of andere weggebruikers durft op te lossen
  • Beseft dat je kwetsbaar bent en dat je jezelf beschermd onderweg.

Na de rit hoor je in het CBR-examencentrum of je geslaagd bent. Als je bent geslaagd, kun je je rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis waar je staat ingeschreven.

Belangrijk!:

  1. Het is volkomen normaal om tijdens het praktijkexamen fouten te maken! Echter, de belangrijkste regel is dat de veiligheid te allen tijde gewaarborgd moet blijven voor iedereen op de weg. Je examinator beoordeelt niet alleen specifieke acties, maar kijkt altijd naar het totaalbeeld.
  2. Tijdens de rit kan je examinator ook opmerkingen maken. Dit kan gebeuren als iets bijzonder complex is en zelden voorkomt, waardoor het moeilijk te trainen is. Het kan echter ook voorkomen dat je bepaalde aspecten niet correct uitvoert, zoals onnodig langzaam rijden. Het is belangrijk om hierop te reageren en jezelf te corrigeren. Je examinator probeert je namelijk te helpen, zodat je met vertrouwen verder kunt gaan met scooterrijden en eventuele spanning tijdens het examen kunt loslaten. Als je geen actie onderneemt op de opmerkingen van je examinator, bestaat de kans dat je rit als onvoldoende wordt beoordeeld

Onze informatie tekst is herzien op basis van o.a. feedback van onze vele (ex-)kandidaten en ouders. Deze tekstwijziging gaat in op 18-09-2023 en blijft onder voorbehoud van mogelijke aanpassingen in de toekomst.

WIL JE OOK BEGINNEN MET JE SCOOTER RIJLES IN DEN HELDER? MELD JE AAN! OF STEL ONS EEN VRAAG.