DE NR.1 RIJSCHOOL IN DEN HELDER

autorijschool den helder

Overweeg je om autorijlessen te volgen en ben je op zoek naar de juiste autorijschool in Den Helder? Met ruim 63 jaar ervaring in het verzorgen van autorijlessen hebben we talloze vragen beantwoord.

Wellicht vraag je je af: Hoeveel lessen heb ik ongeveer nodig om mijn autorijbewijs te halen? Waar lessen mijn vrienden? Geeft mijn rijinstructeur effectieve lessen en is hij of zij wettelijk bevoegd? Is mijn autorijschool eerlijk en zijn de rijinstructeurs rechtvaardig? En niet te vergeten, wat zijn de kosten van mijn rijlessen?

Bij onze autorijschool begrijpen we dat het kiezen van de juiste rijschool een belangrijke beslissing is met veel vragen. Elke leerling is uniek, met verschillende vaardigheden en leertempo’s. Daarom bieden we proeflessen aan, waarbij we niet alleen kennismaken met jou, maar ook een inschatting kunnen maken van het benodigde aantal autorijlessen. Het is belangrijk op te merken dat deze inschatting altijd een richtlijn is en kan variëren afhankelijk van jouw voortgang en vaardigheden.

Kwaliteit en eerlijkheid staan hoog in het vaandel bij onze autorijschool. We zijn trots op de positieve Google-recensies die we als rijschool in Den Helder hebben ontvangen, en nog leuker om te lezen. Deze recensies bevestigen ons streven naar succes voor al onze leerlingen.

 

Onze informatie tekst is herzien op basis van o.a. feedback van onze vele (ex-)kandidaten en ouders. Deze tekstwijziging gaat in op 18-09-2023 en blijft onder voorbehoud van mogelijke aanpassingen in de toekomst. Aangepast op 01-03-2024. 

Auto Rijopleiding in Den Helder

Vanaf 16,5 jaar kun je beginnen met autorijlessen in Den Helder. Je kunt al vanaf je 16e beginnen met het leren van de theorie. Onze autorijlessen worden verzorgd in Den Helder, waar ook jouw (CBR) praktijkexamen zal worden afgenomen.

We heten niet alleen leerlingen uit Den Helder, Julianadorp en Texel van harte welkom, maar ook degenen die werkzaam zijn bij de Marine en doordeweeks in Den Helder verblijven.

Je hebt de keuze uit verschillende soorten rijopleidingen:

 1. Reguliere rijopleiding: Bij deze rijopleiding heb je één of meerdere autorijlessen per week. Je kunt er ook voor kiezen om 2 uur achter elkaar te rijden. Als je het juiste niveau hebt bereikt tijdens de autorijlessen, kunnen we het praktijkexamen voor je aanvragen. Ook is er ruimte voor eventueel een tussentijdse toets.
 1. Versnelde rijopleiding (op maat gemaakt): Deze rijopleiding wordt op maat gemaakt en de duur ervan varieert van 5 tot 15 weken, afhankelijk van het niveau van de kandidaat. Tijdens de proefles bekijken we samen welke duur het beste geschikt is voor jou. Voor deze rijopleiding moet je al in het bezit zijn van de theorie omdat het praktijkexamen eerder wordt aangevraagd. Ook hier is er ruimte voor eventueel een tussentijdse toets.
 1. Spoedcursus: Bij deze rijopleiding volg je de autorijlessen binnen 1, 2 of 4 weken. Het kan intensief zijn, daarom kijken we samen bij de proefles hoeveel weken voor jou het meest geschikt zijn. Voor deze rijopleiding moet je al in het bezit zijn van de theorie. We hanteren een flexibele planning met eventuele aanvullende autorijlessen, zodat er geen paniek ontstaat voor het praktijkexamen.

LET WEL OP: Het kan voorkomen dat er wachttijden zijn bij het CBR. Het is belangrijk om te begrijpen dat een rijschool geen invloed heeft op de agenda van het CBR, maar we houden deze nauwlettend in de gaten. Als gevolg hiervan kunnen we mogelijk alternatieve keuzes overwegen bij het plannen van praktijkexamens. Het is goed om te weten dat elke rijschool dezelfde CBR-agenda ontvangt, hoewel deze per regio kan variëren, om praktijkexamens in te plannen

Tijdens de autorijopleiding:

 1. Je volgt je autorijlessen altijd in dezelfde type lesauto. Wordt hier van afgeweken dan wordt je hierover van tevoren op de hoogte gesteld, zodat je zelf de keuze hebt om te rijlessen in een andere lesauto. 
 1. Je krijgt een vaste rijinstructeur die gedurende de les met jou de weg op gaat en naderhand de les met jou kan bespreken (mocht dat nodig zijn). Voor elke leerling stellen we een persoonlijk plan van aanpak op, afgestemd op de individuele behoeften, omdat elke leerling uniek is. In sommige gevallen kan het voorkomen dat een andere rijinstructeur de lessen overneemt. Je wordt hierover van tevoren op de hoogte gesteld, zodat je zelf de keuze hebt om met een andere rijinstructeur te rijlessen. Ook kun je wisselen van rijinstructeur.

De rijinstructeur beschikt over een geldige WRM-certificaat (Wet Rijonderricht Motorrijtuigen). Hiermee is de rijinstructeur wettelijk bevoegd om rijles te mogen geven voor de desbetreffende categorie, en kan dit ook aantonen indien gewenst.   

 1. Tijdens de autorijlessen wordt consequent de officiële rijprocedure (B) gevolgd. Het CBR beoordeelt elke kandidaat op strikte naleving van deze procedure, zonder uitzondering.

Overige informatie:

Lesvoertuigen: We geven autorijlessen in de nieuwste Ford Fiesta ST-Line X  met alle luxe opties van dien. De Ford Fiesta St-Line is een fijne auto om in te lessen, is wendbaar en dus ook fijn om in te rijden! Tevens beschikt de lesauto’s ook over de ADAS systemen (Advanced Driver Assistance Systems). De lesauto’s worden onderhouden door de Ford dealer hier in Den Helder. 

Helaas geven we op het moment geen autorijlessen in een automaat.

Leerling app: Voordat je aan je rijopleiding begint, ontvang je een leerlingen-app. In deze app kun je niet alleen je afspraken raadplegen, maar ook een digitale leskaart bekijken. Dit zal je rijopleiding aanzienlijk verbeteren, omdat je hiermee specifieke aandachtspunten kunt opzoeken na je rijles en deze op je eigen tempo kunt doornemen. Deze dienst verlenen wij gratis dus maak er goed gebruik van!

Inplannen van je rijlessen en examens: Bij onze rijschool heb je direct contact met je rijinstructeur, die tevens je vaste aanspreekpunt is, zonder tussenpersonen. Samen met je rijinstructeur plan je je autorijlessen in, waarbij we streven naar flexibiliteit. We begrijpen dat het soms lastig kan zijn vanwege school- of werkroosters, maar we proberen altijd een passende oplossing te vinden. We zijn ook bereid om je op te halen of af te zetten op een ander adres, zolang we dit tijdig weten.

Het plannen van je praktijkexamen of toets bij het CBR doen we samen met jou. Alleen rijscholen kunnen deze examens boeken, en we werken nauw met je samen om een geschikte datum te vinden. Houd er rekening mee dat de rijschool de controle heeft over de praktijkdatum. Mocht je rijinstructeur om welke reden dan ook besluiten om het praktijkexamen te verzetten of te annuleren, dan zal hij of zij dit met jou bespreken. Als je minderjarig bent, is toestemming van je ouders of voogd vereist om het praktijkexamen of de toets te boeken.

Theorie: Het leren van de autotheorie is tegenwoordig eenvoudig, omdat het online beschikbaar is als zelfstudie. De theoretische kennis kan wel uitdagend zijn, dus ons advies is om goed te leren. Als je de theoretische kant goed op orde hebt dan wordt je rijopleiding makkelijker omdat je de regels goed kan toepassen in de praktijk, en dat is een win-win situatie.

Per 01-03-2024 bieden wij complete onbeperkte digitale theorie opleiding aan voor de auto. En kost slechts eenmalig €40,- exclusief het theorie examen bij het CBR.

De theorieopleiding is in stappen opgebouwd en daarom ook makkelijk te leren via onze leerling app op je eigen manier en tijd! En aangezien het onbeperkt is kun je alles terug kijken en oefenen.

De autotheorie opleiding ziet er als volgende uit:

 • Complete lesstof door middel van lezen en afbeeldingen ( Dit kan ook voorgelezen worden).
 • Korte uitleg filmpjes per hoofdcategorie.
 • Deel toetsen per onderwerp.
 • Toetsen per onderwerp.
 • Theorie oefen examens (CBR).

(Om gebruik te maken van de digitale theorieopleiding moet je jezelf eerst bij ons digitaal aanmelden op onze aanmeldpagina.)  

Externe opties:

Theorie-examen inboeken bij het CBR

Theorie leren via een videocursus 

Algemeen theorie leren 

Belangrijk om te weten: Tijdens de autorijles is de leerling in feite de bestuurder, maar de rijinstructeur draagt de juridische verantwoordelijkheid voor eventuele schades en boetes. Dit geldt echter niet in gevallen van alcohol- of drugsgebruik, omdat dit strafbaar is en de leerling dan verantwoordelijk wordt gesteld voor zijn of haar eigen acties. Daarnaast kan de leerling verantwoordelijk worden gehouden voor snelheidsboetes als hij of zij herhaaldelijk is gewaarschuwd tijdens de rijles. Ook het niet bij zich hebben van een geldig identiteitsbewijs is de verantwoordelijkheid van de leerling zelf. Het is belangrijk op te merken dat minderjarige leerlingen ook hun ouders of voogd aansprakelijk gesteld kunnen worden.

Onze informatie tekst is herzien op basis van o.a. feedback van onze vele (ex-)kandidaten en ouders. Deze tekstwijziging gaat in op 18-09-2023 en blijft onder voorbehoud van mogelijke aanpassingen in de toekomst. Aangepast op 01-03-2024. 

WIL JE OOK AUTORIJLES VOLGEN IN DEN HELDER? MELD JE AAN! OF STEL ONS EEN VRAAG.

Praktijkexamen auto in Den Helder

Het praktijkexamen na al je autorijlessen in Den Helder is de laatste stap op weg naar het behalen van je autorijbewijs. Dit examen duurt ongeveer 45 minuten, waarvan minstens 30 minuten worden besteed aan een praktijkrit. Hier is wat je kunt verwachten:

Zelfreflectie: Voorafgaand aan het praktijkexamen ontvang je van de rijschool een formulier waarop je kunt invullen wat je zelf vindt van je eigen rijstijl. Na het examen zal de examinator dit formulier met je bespreken. Dit formulier blijft in de lesauto liggen tijdens het examen. Je rijinstructeur mag je niet helpen bij in het invullen.

Samen met je rijinstructeur: Voordat we het examengebouw binnen gaan is er genoeg ruimte om samen met je rijinstructeur nog alles te doorlopen zoals het bespreken van het onderdeel controle voertuig. 

Kennismaking: Wanneer je wordt opgeroepen voor je praktijkexamen, zal je samen met je rijinstructeur naar de examinator gaan. De examinator zit aan een specifieke tafel, aangeduid met een tafelnummer. Bij deze tafel zal het gesprek plaatsvinden en zal de examinator ook controleren of je een geldig identiteitsbewijs bij je hebt. Tijdens dit gesprek zal de examinator je alles vertellen wat je kunt verwachten tijdens het examen en hoe hij of zij zal werken. Je hebt ook de kans om eventuele vragen te stellen. Het doel van dit gesprek is vooral om je gerust te stellen, omdat het afleggen van een examen voor iedereen spannend kan zijn. Als alles duidelijk is kun je aangeven of je rijinstructeur meegaat met het examen. Dit dient de leerling zelf aan te geven aan de examinator ( dit hebben we uiteraard al samen vooraf besproken ) 

Mogelijk een extra examinator: Er kan zich een situatie voordoen waarbij tijdens je praktijkexamen een extra examinator meerijdt. Dit kan gebeuren, bijvoorbeeld wanneer een examinator in opleiding zijn stage-uren moet voltooien of de locatie moet leren kennen. Deze situatie wordt willekeurig geselecteerd, en de rijschool wordt hier niet van tevoren door het CBR over ingelicht. Het is belangrijk om te weten dat de extra examinator niet betrokken is bij de beoordeling van je examen, en je examinator zal je hiervan ook op de hoogte stellen. In dit geval mag je rijinstructeur niet mee rijden met je examen.

Tip!: Ga lekker het gesprek aan, en heb er zin in! De examinatoren zijn geen robots.

Waar wordt op beoordeeld? De examinator zal verschillende aspecten van het praktijkexamen beoordelen, waaronder:

   1. Ogentest: Je moet een kenteken kunnen oplezen op minimaal 25 meter afstand. Hiervoor moet je slagen.
   1. Controle voertuig: Voor vertrek! Controleren van de auto bijvoorbeeld het dashboard of de vloeistoffen. Dit hoef je alleen aan te kunnen wijzen of te benoemen. Je hoeft de auto niet helemaal uit je hoofd te weten.
   1. Voertuigbeheersing: Dit omvat het correct bedienen van het voertuig, zoals sturen, schakelen, remtechnieken en het veilig herstellen van fouten. Dus fouten maken mag!
   1. Veilige verkeersdeelname: Hierbij wordt gelet op je kijkgedrag, of je goed voorrang verleent, hoe je inhaalt, in- en uitvoegt, rijdt op kruispunten en rotondes, en bijzondere verkeerssituaties en fouten veilig kunt oplossen, en lekker doorstroomt waar het kan en mag!
   1. Zelfstandig uitvoeren van bijzondere verrichtingen: Tijdens de rit zal de examinator je vragen om 2 specifieke bijzondere verrichtingen uit te voeren, zoals in rechte lijn achteruit rijden, achteruit rijden van een bocht, parkeren in vakken (haaks of schuin), achteruit in fileparkeren, omkeren door te steken, omkeren door een halve draai, en de hellingproef (met hand of voetrem). In en uitstappen voertuig.
   1. Navigatie rijden: Tijdens het examen is het verplicht om deels een zelfstandige route te rijden. Dit gebeurt door middel van het navigatie systeem en kan aan het begin van de rit of tijdens de rit worden ingezet.

Na de rit: Loop je met de examinator mee en hoor je in het examengebouw bij je tafelnummer vrijwel direct de uitslag!

Het CBR maakt zelf ook video’s over het praktijkexamen die vindt je hieronder.

Zo gaat het bij het CBR praktijkexamen Auto

Waarop moet je letten bij het rijexamen. 7 tips van de examinator

De meest gemaakte fouten in het rijexamen – CBR – voor examenkandidaten

Meest gemaakte fouten tijdens het in- en uitvoegen praktijkexamen 

 

Onze informatie tekst is herzien op basis van o.a. feedback van onze vele (ex-)kandidaten en ouders. Deze tekstwijziging gaat in op 18-09-2023 en blijft onder voorbehoud van mogelijke aanpassingen in de toekomst.