DE NR.1 motorRIJSCHOOL IN DEN HELDER

Motorrijles den helder

Motorrijopleiding in Den Helder

Bij motorrijschool Anders begint iedereen van 21 jaar of ouder aan zijn of haar motorrijopleiding in Den Helder.

We heten niet alleen motorleerlingen uit Den Helder, Julianadorp en Texel van harte welkom, maar ook degenen die werkzaam zijn bij de Marine en doordeweeks in Den Helder verblijven.

Wij hebben bewust gekozen voor de 1-op-1 aanpak, omdat we geloven in de kracht van individuele aandacht. Dit betekent dat de volledige focus tijdens de motorrijles op jou als leerling ligt. Hierdoor voel je je comfortabeler en heb je geen medeleerling om je zorgen over te maken. Bovendien heb je altijd een vaste instructeur als aanspreekpunt, wat de leerervaring in Den Helder verder verbetert.

Natuurlijk is het ook mogelijk om samen met een vriend, familielid of andere bekende motorrijlessen te volgen in Den Helder. We staan open voor deze optie, maar vragen wel om dit van tevoren te bespreken, zodat we de best mogelijke leservaring in Den Helder kunnen bieden.

Om te beginnen met je motorrijlessen, moet je een geldig autorijbewijs hebben. Als je geen autorijbewijs hebt, moet je in plaats daarvan een geldig motortheoriecertificaat hebben.

Welke soorten motorrijbewijzen kun je behalen bij motorrijschool Anders uit Den Helder?  

A: Zware categorie met Code 80 (vanaf 21 jaar): Dit houdt in dat je rijlessen volgt op een krachtigere motor. Na het succesvol afronden van het praktijkexamen ontvang je je volledige rijbewijs met de Code 80 beperking. Deze code vervalt automatisch na 2 jaar of wanneer je de leeftijd van 24 bereikt. Hierdoor hoef je slechts één keer een praktijkexamen af te leggen. Hierdoor is het behalen van een A2-rijbewijs niet langer de meest voordelige optie.

A: Zware categorie (24 jaar of ouder): Als je 24 jaar of ouder bent, kun je deelnemen aan het examen voor krachtigere motorfietsen. Als je slaagt voor je praktijkexamen, behaal je een volledig A-rijbewijs.

Praktijk

Een complete motoropleiding omvat twee essentiële onderdelen:

 1. Voertuigbeheersing (AVB): Hier krijg je uitgebreide training in het beheersen van je motor, waarbij we ons richten op de fijne kneepjes van het rijden. Onze AVB-lessen omvatten tevens een nabespreking, indien nodig, waarin je de gelegenheid hebt om vragen te stellen en je voortgang te bespreken. Je hebt het voordeel van het leren op Kawasaki Z650-motoren, die niet alleen plezierig te besturen zijn, maar ook buitengewoon wendbaar dankzij het antiblokkeersysteem (ABS).
 2. Verkeersdeelneming (AVD): In deze lessen nemen we je mee de weg op om praktijkervaring op te doen in echte verkeerssituaties. Onze AVD-lessen omvatten eveneens een nabespreking, indien nodig, waarin je eventuele vragen kunt stellen en feedback kunt ontvangen. We zorgen voor dezelfde comfortabele en veilige Kawasaki Z650-motoren met ABS.

Motorkleding:

Wat heb je nodig om goed voorbereid de weg op te gaan?

 • Een (waterdicht) motorpak bestaande uit een jas en een broek om je te beschermen tegen de elementen.
 • Motorhandschoenen voor grip en veiligheid.
 • Een motorhelm met een motormuts voor ultieme bescherming en comfort.
 • Motorlaarzen of stevige schoenen die je enkels bedekken voor de nodige veiligheid.

Motorrijlessen in een T-shirt of korte broek etc. is bij ons niet toegestaan.

Bij rijschool Anders zorgen we ervoor dat al de benodigde motorkleding beschikbaar is. Echter, motorlaarzen of schoenen die je enkels bedekken, dien je zelf mee te nemen. Dit is namelijk een verplichte uitrusting tijdens je examens.

(Als je al je eigen motorkleding en helm hebt, kun je deze gerust dragen tijdens de lessen)

Overige informatie:

Lesmoteren: We geven motorrijlessen op de Kawasaki Z650-motoren, die niet alleen plezierig te besturen zijn, maar ook buitengewoon wendbaar dankzij het antiblokkeersysteem (ABS). De lesmotoren worden strikt onderhouden door Hotwheelz Moto uit Den Helder. (Bezoek Hotwheelz Moto ook op facebook!) 

Inplannen van je motorrijlessen en examens: Bij onze motorrijschool heb je direct contact met je rijinstructeur, die tevens je vaste aanspreekpunt is, zonder tussenpersonen. Samen met je rijinstructeur plan je je motorrijlessen in, waarbij we streven naar flexibiliteit. Het plannen van je praktijkexamens bij het CBR doen we samen met jou. Alleen rijscholen kunnen deze examens boeken, en we werken nauw met je samen om een geschikte datum te vinden. Houd er rekening mee dat de rijschool de controle heeft over de praktijkdata. Mocht je rijinstructeur om welke reden dan ook besluiten om het praktijkexamen te verzetten of te annuleren, dan zal hij of zij dit met jou bespreken.

Motor Theorie: Het leren van de motortheorie is tegenwoordig eenvoudig, omdat het online beschikbaar is als zelfstudie. De theoretische kennis kan wel uitdagend zijn, dus ons advies is om goed te leren. Als je de theoretische kant goed op orde hebt dan wordt je motorrijopleiding makkelijker omdat je de regels goed kan toepassen in de praktijk, en dat is een win-win situatie.

Per 01-03-2024 bieden wij complete onbeperkte digitale theorieopleiding aan voor de motor. En kost slechts eenmalig €40,- exclusief het theorie examen bij het CBR.

De theorieopleiding is in stappen opgebouwd en daarom ook makkelijk te leren via een app op je eigen manier en tijd! En aangezien het onbeperkt is kun je alles terug kijken en oefenen.

De motortheorie opleiding ziet er als volgende uit:

 • Complete lesstof door middel van lezen en afbeeldingen ( Dit kan ook voorgelezen worden).
 • Deeltoetsen en toetsen per onderwerp.
 • Theorie oefen examens (CBR).

(Om gebruik te maken van de digitale theorieopleiding moet je jezelf eerst bij ons digitaal aanmelden op onze aanmeldpagina.) 

Externe opties:

Motortheorie-examen inboeken bij het CBR

Motortheorie leren via videocursussen

Algemeen motortheorie leren

Belangrijk om te weten:

 1. De motorrijlessen worden uitgevoerd volgens de officiële rijprocedure (A). Bovendien is je motorrijinstructeur in het bezit van een geldig WRM-certificaat (Wet Rijonderricht Motorrijtuigen). Dit certificaat geeft aan dat de instructeur wettelijk gemachtigd is om rijlessen te verzorgen voor de specifieke categorie en kan dit desgewenst aantonen. 
 1. Tijdens de motorrijles is de leerling in feite de bestuurder, maar de rijinstructeur draagt de juridische verantwoordelijkheid voor eventuele schades en boetes. Dit geldt echter niet in gevallen van alcohol- of drugsgebruik, omdat dit strafbaar is en de leerling dan verantwoordelijk wordt gesteld voor zijn of haar eigen acties. Daarnaast kan de leerling verantwoordelijk worden gehouden voor snelheidsboetes als hij of zij herhaaldelijk is gewaarschuwd tijdens de motorrijles. Ook het niet bij zich hebben van een geldig identiteitsbewijs is de verantwoordelijkheid van de leerling zelf.

Onze informatie tekst is herzien op basis van o.a. feedback van onze vele (ex-)kandidaten. Deze tekstwijziging gaat in op 18-09-2023 en blijft onder voorbehoud van mogelijke aanpassingen in de toekomst. Aangepast op 01-03-2024. 

WIL JE OOK EEN MOTORRIJOPLEIDNG IN DEN HELDER VOLGEN? MELD JE AAN! OF STEL EEN VRAAG.